Is een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging beter?

Een interessante en goede vraag. Is een bij het NVM, VBO of VastgoedPRO aangesloten makelaar beter dan een makelaar die dat niet is? Het eenvoudige antwoord is nee. Alleen kan en mag je het niet zo zwart/wit bekijken.

Allereerst zit er wel degelijk verschil tussen deze drie partijen.
VastgoedPRO is namelijk geen branchevereniging maar een beroepsvereniging. NVM en VBO zetten zichzelf als ‘merk’ neer en profileren zich ook echt als een merk.

De VBO op haar beurt richt zich als merk direct op de consument. De NVM doet dat liever via de makelaar, alhoewel zij ter ondersteuning van de NVM makelaar wel degelijk reclame maken gericht op koper en verkoper.

Qua richtlijnen voor de makelaar is de NVM de strengste organisatie.

Aangesloten zijn bij een branchevereniging is geen garantie voor kwaliteit. Het geeft wel een vangnet voor het geval er toch problemen ontstaan. 

Wie gebruiken een taxatierapport?

Een recent taxatierapport heb je nodig als je:

 • Een huis wilt kopen met financiering (hypotheek)
 • De bestaande hypotheek wilt oversluiten
 • Een bestaande hypotheek wilt verhogen omdat je gaat verbouwen of op een andere manier gaat investeren in je huis (isoleren bijvoorbeeld)
 • Aangifte doet van successierecht
 • De WOZ-waarde die de gemeente jouw huis toekent wilt betwisten
 • Een opstalverzekering wilt afsluiten

Heel simpel gezegd is een taxatierapport een basis die geldverstrekkers gebruiken om te bepalen of je wel of niet geld kan lenen en zo ja, hoeveel. Want, bij het afsluiten van een hypotheek wordt het huis als onderpand gebruikt. Dan wil je als geldverstrekker wel weten wat het onderpand waard is.

Heb je een taxatierapport nodig als je een huis gaat verkopen?

Als verkoper heb je eigenlijk geen taxatierapport nodig. Toch kan het handig of slim zijn om wel een taxatierapport op te laten maken. Zo heb je als verkoper meer controle over het taxatierapport, waarmee je de vraagprijs van je huis wilt onderbouwen.

Potentiële kopers kan je op die manier helpen door te laten zien dat jouw vraagprijs helemaal niet zo hoog is als dat die kopers jou proberen wijs te maken.

Omdat de waarde van een huis niet meer is dan wat de koper bereid is er voor te betalen wisselt de waarde van het huis. Als de economie groeit en het gaat menigeen voor de wind, dan zullen de huizenprijzen stijgen. In tijden van crisis dalen de huizenprijzen over het algemeen.
Verder is het ook een kwestie van vraag en aanbod. Als niemand in een bepaalde wijk/buurt/dorp wil wonen zullen de prijzen dalen.

Dat zijn dan ook de redenen waarom een taxatierapport een beperkte geldigheid heeft.

Hoe vind ik een goede taxateur?

Veel makelaarskantoren bieden ook taxatie diensten aan. Daarnaast zijn er specifieke taxatiebureaus die niets anders doen dan taxeren.

Je mag er vanuit gaan dat de vakbekwaamheid van taxateurs die geregistreerd zijn in het register in principe goed is. Of ze ook prettig zijn om mee te werken qua dienstverlening is een andere vraag.
Daarvoor kan je op Wie is de Beste Makelaar kijken hoe eerdere klanten van de taxateur de dienstverlening hebben beoordeeld. Laat dat je helpen bij het kiezen van een taxateur.

Heb je een taxatie van je huis laten maken? Vergeet dan niet om je taxateur een beoordeling te geven op WIDBM.nl zodat anderen daardoor een goede keus kunnen maken bij het selecteren van een taxateur.

Welke waarde kan je laten taxeren

Er zijn een aantal verschillende soorten waarden van het onroerend goed dat getaxeerd kan worden:

 • De waarde in het economische verkeer
 • Onderhandse verkoopwaarde
 • Executiewaarde
 • Herbouwwaarde
 • Economische huurwaarde

Waarde in het economisch verkeer
De Belastingdienst wil graag de waarde van jouw huis weten voor de bepaling van onder andere de vermogensbelasting en het huurwaardeforfait. Hiervoor gebruikt de fiscus de zogenaamde waarde in het economisch verkeer en dit doet zij aan de hand van de WOZ (Wet Waardebepaling Onroerende Zaken)

Onderhandse verkoopwaarde
Als je een huis koopt of verkoopt vrij van huur en gebruik, noemen we dat de onderhandse verkoopwaarde. De hoogste waarde van de onroerende zaak bij een ongedwongen en goed voorbereide verkoop.

Ook bij het aanvragen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een taxatierapport noodzakelijk. Bij een lening met Nationale Hypotheek Garantie staat het Waarborgfonds Eigen Woningen borg voor de terugbetaling aan de financier.

Executiewaarde
Heb je een hypotheek nodig, dan is de geldverstrekker geïnteresseerd in de executiewaarde. Dat is de waarde die het huis opbrengt bij een gedwongen verkoop als je bijvoorbeeld de rente en/of aflossing van jouw hypotheek niet meer betaalt. De bank wil immers altijd het geleende geld terug hebben.

Herbouwwaarde
Als je een opstalverzekering wilt afsluiten, dan wil de verzekering de herbouwwaarde van het huis weten: de kosten van een nieuw te bouwen huis (bijvoorbeeld na een brand) gelijkwaardig aan het huis dat je wilt verzekeren.

Economische huurwaarde
Ga je het huis verhuren dan wil je het huurbedrag weten dat jouw huis bij verhuur kan opbrengen. 

Commissie van Toezicht

 • Guido Thys - Bedrijfsverloskundige
 • Arjan Terpstra - Digitaal strateeg
 • Diederik Briedé - Advocaat
 • André van Eerden - Financieel expert

De commissie van toezicht controleert op de objectiviteit en onafhankelijkheid van WieIsDeBesteMakelaar.nl. Brancheverenigingen of franchiseorganisaties in de makelaardij hebben geen invloed op de beoordelingen op WIDBM.